Ouders

Deze pagina beschrijft het onderzoek aan geïnteresseerde ouders.

Op deze website willen wij u meer informatie geven over de TREX-SAFETY-kids studie. In deze studie gebruiken we een nieuw medicijn voor narcose, waarbij we gaan kijken naar de gevolgen op de hersenen. Het gaat om het medicijn dexmedetomidine. We willen dit medicijn gaan testen omdat de medicijnen die op dit moment gebruikt worden schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen. De verwachting is dat dexmedetomidine zal leiden tot minder schade van de hersenen. Om te weten of dit echt zo is, zullen we in deze studie twee groepen kinderen vergelijken: groep 1 is de standaardgroep. Zij krijgen narcose zoals op dit moment bij alle kinderen wordt toegepast (met het gas sevofluraan). Groep 2 is de groep met de nieuwe behandeling. Zij krijgen narcose door middel van dexmedetomidine en remifentanil. Om de verschillen in het effect op de hersenen te meten, zullen we de kinderen testen op 3, 5 en 8-jarige leeftijd. Een psycholoog zal meerdere testen afnemen bij het kind om zijn/haar hersenontwikkeling in kaart te brengen. Dit gaat onder meer over gedrag, leren en geheugen. Op 8-jarige leeftijd zullen we ook een MRI-scan doen om de activiteit van de hersenen in kaart te brengen. Door de resultaten van alle kinderen met elkaar te vergelijken zullen de artsen er achter komen of het nieuwe middel zorgt voor minder bijwerkingen op de hersenen door de narcose dan het middel wat nu standaard gebruikt wordt. De resultaten van het onderzoek zullen een heleboel kinderen in de toekomst kunnen helpen: de artsen kunnen de veiligste manier van narcose toepassen, zodat de kinderen zo min mogelijk neurologische gevolgen zullen hebben van de operatie.

Zoals eerder gezegd zijn medicijnen die op dit moment worden gebruikt voor narcose mogelijk schadelijk voor de hersenen. Diermodellen en onderzoek bij kinderen en (jong-)volwassenen hebben laten zien dat de hersenontwikkeling minder goed kan zijn bij kinderen die op jonge leeftijd narcose hebben gehad. Het gaat om invloed op gedrag, leren en geheugen. Dit gebeurt echter niet bij alle kinderen die narcose ondergaan. Het gaat vooral om de kinderen die op jonge leeftijd (jonger dan 2 jaar) een lange operatie ondergaan (langer dan 2,5 uur). Een alternatief voor deze schadelijke medicijnen is dexmedetomidine. Er zijn veel dierproeven gedaan met dit medicijn. Deze laten zien dat dexmedetomidine minder tot geen schade geeft aan de hersenen. Wij hopen dat we dit resultaat ook zullen zien in mensen, zodat de narcose die kinderen op jonge leeftijd ondergaan geen gevolgen heeft voor de verdere ontwikkeling van het kind.

Meer informatie over de schadelijke gevolgen van medicijnen op de hersenen bij kinderen is te vinden op: http://smarttots.org/faq-for-parents/